M-16 GLAVNA PUSKA ORUZANIH SNAGA BIH

M16 (United States rifle, caliber 5,56 mm, M16) američka je jurišna puška i osnova za cijeli niz jurišnih malokalibarskih pušaka kalibra 5,56 mm. U službu američke vojske ulazi sredinom šezdesetih godina dvadesetoga stoljeća.

Sadržaj

[sakrij]

Povijest [uredi]

Prva inačica M16A1 počela se uvoditi u službu 1964. godine kao zamjena za M14 7,62mm, a već 1965. postala je najrasprostranjenija jurišna puška u američkoj vojsci. Kasnija inačica M16A2 pocela se uvoditi u službu početkom osamdesetih, da bi do danas bilo proivedeno još nekoliko verzija, od kojih su najvažnije karabinska M4 i verzija s bacačem granata M203.

M16 je bila prva jurišna malokalibarska puška s plastičnim komponentama, što joj je znatno smanjilo težinu, a najvažnija njezina karakteristika je kalibar 5,56mm koji je kasnije postao standardni kalibar NATO saveza.

Karakteristike [uredi]

Analizom (projekt SALVO) borbenih iskustava i preko 3 milijuna izvještaja s ratišta tijekom prvogdrugog svjetskog rata. Analiza je pokazala da se borbe vode na manjoj udaljenosti, s većom potrošnjom municije, te da su ciljevi uglavnom pokretni, pa je temeljem tih analiza konstruiran M16. Spremnik je prvotno bio kapaciteta 20 metaka, da bi kasnije bio povećan na 30.[1] i

Glavni "protivnik" M16, bio je sovjetski AK-47 koji je imao kalibar 7,62 mm. Navedeni kalibar imao je veću zaustavnu moć od američkog konkuretna, ali i znatno sporije zrno te manju preciznost. Također kalibar 5,56 mm zbog svoje brzine stvara znatno više biološke štete od kalibra 7,62mm.

Prilikom uvođenja u operativnu uporabu tijekom Vijetnamskog rata bilo je zamjerki na pouzdanost M16, primarno zbog lošeg održavanja (M16 je bila predstavljana kao puška koju se ne treba čistiti), te u nešto manjoj mjeri zbog municije, no kasnijim usavršavanjem i inačicama te su manjkavosti otklonjene.[2]

Proizvodnja i rasprostranjenost [uredi]

M16 se do danas proizvodio u četri osnovne inačice M16 A1/A2/A3/A4 uz karabinsku (kraću) verziju, M4. Osnovna i karabinska verzija isporučuju se s 40 mm bacačem granata M203 koji je smješten ispod cijevi. Uz ove osnovne inačice proizvodi se čitav niz specijaliziranih sustava koji su prilagođeni korisnicima i njihovoj osnovnoj namjeni.

M16 je u operativnoj uporabi u više od 80 zemalja, među kojima je i 15 članica NATO saveza. Proizvedena je u više od 8 milijuna primjeraka od kojih je 90% još u upotrebi.[3] M16 je korišten i kao osnova za razvoj cijelog niza jurišnih pušaka poput njemačkog HK416, tajvanskog T65 ili korejskog Daewoo K2.

Komentariši